Grilované kura HULI HULI

Čas marínovania : 12 hodín | Čas prípravy : 20 minút  |  Čas grilovania :  1 hodina

Suroviny :

  • 2 celé kurčatá
  • 1 ananás
  • jasmínová ryža
     

Ingrediencie na marinádu :

  • 3 dcl ananásovej šťavy alebo juice

  • 3 dcl kuracieho alebo zeleninového vývaru ( možno použiť aj kocku bujónu )
  • 1,5 dcl sójovej omáčky
  • 1,5 dcl kečupu
  • 1,5 dcl ryžového octu
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 4 lyžice strúhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica worchester omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 1 lyžica Sriracha omáčky
  • 6 strúčikov cesnaku

Postup :

Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame dokopy a dáme prevariť 10 min. na miernom plameni na sporáku. Marinádu necháme úplne vychladnúť a vložíme do chladničky. Kurčatá rozdelíme pozdĺžne na polovice, a dáme do 2 vrecúšok sa ziplock. Časť marinády ( 2dcl č) si odložíme stranou, budeme s ňou kurčatá potierať počas grilovania. Zvyšok marinády rozdelíme do vrecúšok. Vytlačíme vzduch a uzavrieme. Premasírujeme, aby sa marináda dostala všade. Vložíme do chladničky a marinujeme cez noc. Občas môžeme premasírovať. 2 hodiny pred tým, než chceme servírovať, vyberieme kurčatá z marinády položíme na mriežku, necháme odkvapkať a pri izbovej teplote natemperujeme. Po 30 minútach si zapálime keramický gril Kamado Joe pomocou elektrického podpaľovača pre grily a krby LooftLighter, gril necháme rozohriať na cca 230 ° C.( Pre automatické nastavenie teploty počas celého grilovania je možné použiť zariadenie iKamand ) Vložíme deflektory a rošty a stabilizujeme na 180 ° C, hornú aj spodnú reguláciu vzduchu nastavíme na ½. Po zhruba jednej hodine od vybratí z marinády položíme kurčatá na rošt, kožou nahor. Každých 10 min potierame marinádou, ktorú sme si odložili. Po cca 50 min by v prsiach mala byť teplota 72-74 ° C. V túto chvíľu vyberieme deflektory a obe regulácie vzduchu uzavrieme. Potom obrátime kurčatá kožou smerom dolu. Necháme cca 1-2 min grilovať na farbu kože. Pozor! Kurča bude mať tendenciu sa pripaľovať. Kurčatá vyberieme a na zvyškovom teple ugrilujeme kolieska ananásu v hrúbke cca 0,5 cm. Kurčatá naporcujeme, servírujeme s uvarenou jasmínovou ryžou a s kúskami ugrilovaného ananásu. Zvyšnú marinádu môžeme prevariť, zredukovať a použiť pre namáčanie kúskov kurčaťa.

Technika prípravy na grile : POMALÉ PEČENIE

Šťavnaté a jemné zvnútra, chrumkavé a výborne ochutené na povrchu, to je podstata pomalého pečenia. Bez problémov pripravíme väčšie kusy mäsa. Využitím silného ale pomalého pečenia vytvoríme dokonalé kuchárske zážitky. Pridaním ovocnej štiepky dosiahneme nezabudnuteľnú chuť

Odporúčané rozloženie roštu :

Recept na grile Kamado Joe pre vás pripravil grillmajster 

Dávid Kubricht