SEDLIACKY BOCHNÍK


čas prípravy : 12 hodín  |  čas varenia : 40 minút


Ingrediencie:

  • 120 ml vody
  • 1/4 lyžičky aktívnych instantých kvasníc
  • 150 gr celozrnná múka
  • 240 ml vlažnej vody
  • 375 gr chlebovej múky
  • 12 gr morská soľ
  • 1/4 až 1/2 šálky zmesi 50/50 zmesi ryžovej a bežnej múky na tvarovací košík

Postup:
Všetky zložky na pred fermentáciu 120 ml vody, kvasnice a celozrnnú múku dobre premiešajte v malej miske. Obaľte fóliou a nechajte sedieť na pulte pri izbovej teplote počas 12 hodín. Po 12 hodinách cesto premiestnite do väčšej misky a pridajte zostávajúce prísady a dobre premiešajte, aby sa všetky prísady spojili. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote počas 3 až 4 hodín. Po vzostupe umiestnite do chladničky minimálne na 3 hodiny a maximálne na 7 dní, kde sa chuť sa ďalej rozvíja po dlhšiu dobu. Vyberte cesto z chladničky a umiestnite na pomúčenú pracovnú plochu. Prstami vytvarujte cesto do obdĺžnika, alebo kruhu a zložte každú stranu na seba smerom dovnútra a potom cesto otočte a vytvarujte ho do okrúhleho bochníka. Nechajte ho odpočívať 15 minút. Medzitým si pripravte formovanú misku na bochník. Položte bochník do misky podobnej veľkosti a vysypte ju zmesou 50/50 chlebovej múky a celozrnnej múky. Zakryte a nechajte kysnúť 4 až 5 hodín alebo až pokiaľ sa cesto nezdvojnásobí. Kým je bochník v košíku, predhrejte si gril na 245°C a nastavte ho na nepriame pečenie. Keď vám cesto pekne nakysne vložte ho do 4 alebo 5-litrového liatinového kotlíka KAMADO JOE, ktorý vysteliete papierom na pečenie, aby sa bochník neprilepil. Narežte vrchol bochníka ostrým nožom. Hrniec zakryte a nechajte piecť na grile 20 minút. Po 20 minútach otvorte gril a vyberte pokrývku a nechajte piecť ďalších 20 minút. Ak sa nám vytvorila pekná kôrka môžete odložiť z grilu na chladiacu mriežku a pred krájaním ho nechajte ho úplne vychladnúť (aspoň dve hodiny)!

Technika prípravy na grile :

Kamado Joe na drevené uhlie môže upiecť chrumkavý chlieb či pizzu. Keramické steny udržia teplo a jeho kruhový tvar podporuje lepšiu cirkuláciu vzduchu čím vytvára ideálne podmienky pre pečenie.

Odporúčané rozloženie roštu :